Офіційний сайт Петрівської сільської ради

Петрівська
сільська рада
Офіційний сайт
Петрівської сільської ради
  • Новини
  • ДПС України у Київській області інформує

ДПС України у Київській області інформує


Головне управління ДПС у Київській області з метою якісної взаємодії з територіальними громадами доводить до відома, що Законом України від 30 червня 2023 року №1591-IX «Про платіжні послуги» створено умови для переходу української платіжної інфраструктури на міжнародний стандарт обміну платіжними повідомленнями 180 20022, який є основою функціонування європейських платіжних систем.

У зв’язку з цим, Національний банк України з 1 квітня 2023 року впроваджує систему електронних платежів нового покоління СЕП — 4.0, в якій забезпечено можливість здійснювати міжбанківські платіжні операції у режимі 24/7.

З метою врегулювання механізму сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску в умовах дії міжнародного стандарту 180 20022 затверджено наказ Міністерства фінансів України від 22 березня 2023 року №148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення». Цим наказом передбачено, що платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску з 01 липня 2023 року використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції.

Постановою Правління Національного банку України від 29.07.2022 року №163 «Про затвердження Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг» визначено перелік обов’язкових реквізитів платіжної інструкції.

Отже, платники під час сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску повинні дотримуватися наступних правил заповнення обов’язкових реквізитів платіжної інструкції, а саме «Призначення платежу», «Код платника» та «Код фактичного платника».

Платники податків заповнюють реквізит «Призначення платежу» за прикладами, наведеними у Порядку №148 (а саме, код виду сплати та додаткова інформація запису).

Обов’язковий реквізит «Код платника» заповнюють всі платники, які сплачують податки, збори, інші платежі та єдиний внесок.

Юридичні особи у реквізиті «Код платника» зазначають код ЄДРПОУ, фізичні особи — підприємці та громадяни — податковий номер.

Реквізит «Код фактичного платника» заповнюється в наступних випадках:

юридичними особами:
у разі, якщо юридичні особи у своєму складі мають відокремлені підрозділи, представництва та сплачують платежі до бюджету і фондів спеціального страхування за відокремлені підрозділи, представництва. При цьому юридичні особи у реквізиті «Код платника» платіжної інструкції зазначають власний код ЄДРПОУ, а у реквізиті «Код фактичного платника» — код ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, представництва;
громадянами:
у разі, якщо громадяни сплачують податкові платежі та єдиний внесок за допомогою технічного пристрою (банківський автомат, платіжний термінал, програмно — технічний комплекс самообслуговування, програмно – апаратне середовище мобільного телефону, інший пристрій) або через каси надавачів платіжних послуг. При цьому громадяни у реквізиті «Код фактичного платника» платіжної інструкції зазначають власний податковий номер. Разом з цим, надавач платіжних послуг у реквізиті «Код платника» зазначає свій податковий номер.
Слід зауважити, що питання дотримання платниками нормативних вимог щодо заповнення обов’язкових реквізитів платіжних інструкцій, у т.ч. структурованого формату реквізиту «Призначення платежу», набуває особливої актуальності, оскільки Національним банком України у листі від 26.10.2023 №11-0008.79504 повідомлено, що з 01 грудня 2023 року надавачами платіжних послуг буде впроваджено використання платниками виключно структурованого формату такого реквізиту згідно з міжнародним стандартом 180 20022.

Крім того звертаємо увагу, що відповідно до пункту 38.2 статті 38 Податкового кодексу сплата податку та збору здійснюється платником податку безпосередньо, а у випадках, передбачених податковим законодавством, — податковим агентом, або представником платника податку. Пунктом 19.1 статті 19 Податкового кодексу визначено, що платник податків веде справи пов’язані зі сплатою податків, особисто або через свого представника. Представниками платника податків визначаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності.

Додатково повідомляємо, що інформація щодо реквізитів рахунків для сплати податків, зборів та платежів до державного та місцевих бюджетів по Київській області розміщено на субсайті «Головне управління ДПС у Київській області» офіційного вебпорталу ДПС України «Рахунки для сплати платежів» за посиланням: https://kyivobl.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv.

05 грудня 2023