Офіційний сайт Петрівської сільської ради

Петрівська
сільська рада
Офіційний сайт
Петрівської сільської ради
  • Новини
  • Петрівська сільська рада інформує щодо пожежонебезпечного періоду

Петрівська сільська рада інформує щодо пожежонебезпечного періоду

За прогнозами Укргідрометцентру найближчим часом в Україні переважатиме тепла та посушлива погода, що створить передумову для утримання надзвичайної пожежної небезпеки. У більшості областей переважатиме найвищий рівень пожежної небезпеки.

Як наслідок, різко загострюється ситуація із пожежами у житловому фонді та природних екосистемах. Згідно з офіційними даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій за сім місяців 2023 року в Україні зареєстровано 21 746 пожеж, із них в екосистемах близько 7 тисяч пожеж, які охопили понад 6700 гектарів землі. Щороку вони завдають значного збитку державі, навколишньому середовищу, а швидке неконтрольоване поширення вогню може призвести до знищення житла громадян. Найбільш небезпечними є лісові пожежі, на які витрачаються значні матеріальні і людські ресурси.

Крім того, пожежі на полігонах твердих побутових відходів – сміттєзвалищах, також викликають чималий суспільний резонанс, адже несуть загрозу життєдіяльності населення, значно погіршуючи екологічний стан навколишнього середовища через виділення шкідливих продуктів горіння.

Також гострою у спеку стає проблема загорянь на торфовищах, адже висока температура повітря унеможливлює їх утримання у достатньо зволоженому стані.

За статистикою, основними причинами виникнення пожеж на відкритих територіях є людська діяльність. В теплу погоду громадяни активно вирушають на відпочинок до лісових масивів та впорядковують власні домогосподарства, спалюючи сміття. Однак варто пам'ятати, що достатньо навіть одного непогашеного сірника для того, щоб спровокувати масштабну пожежу на відкритій території.

Принагідно нагадуємо, що згідно з розпорядженням начальника військової адміністрації Вишгородського району від 20.03.2022 № 43, діє заборона на відвідування лісів населенням та в’їзд до лісів Київської області, у період воєнного стану.

Зважаючи на те, що пожежонебезпечний період перебуває в активній фазі, Петрівська сільська рада звертається до громадян з проханням не провокувати пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час відпочинку на природі.

Пам'ятайте! Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

-     відвідувати ліси при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки;

-     розводити багаття у лісі та лісопосадках;

-     заїжджати автомобілем до лісу;

-     палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;

-     залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

-     полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї;

-     створювати смітники та спалювати відходи;

-     спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях;

 

Шановні мешканці громади! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером 101.

Лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

 

28 серпня 2023