Офіційний сайт Петрівської сільської ради

Петрівська
сільська рада
Офіційний сайт
Петрівської сільської ради
  • Новини
  • Подбаймо про екологію разом

Подбаймо про екологію разом

Без перебільшення можна сказати, що у Нових Петрівцях дбають про чистоту довкілля та переймаються екологічними проблемами. Сільська рада постійно шукає шляхи, щоб зробити наше село красивішим та привабливішим для життя, щоб жителі почували себе якомога комфортніше. 

Для цього, в першу чергу, створено відділ по благоустрою, працівники якого проводять щоденну роботу з прибирання території села. Особлива увага приділяється нашим зупинкам та іншим місцям громадського скупчення. Наводиться лад у місцях, де в цьому є необхідність. Ведеться робота з ліквідації стихійних сміттєзвалищ. Часто до робіт долучається Новопетрівський ККП, а також підрядні організації.

По-друге, вже багато років налагоджена система безкоштовного вивезення сміття від населення. Щорічно складається графік, згідно з яким з кожної вулиці через тиждень забирається сміття, яке люди залишають біля своїх подвір’їв.

По-третє, постійно проводиться робота, спрямована на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ. З людьми організовуються зустрічі та бесіди, де роз’яснюють, що необхідно наводити лад на вулиці біля своїх домогосподарств.  Головне – це скошувати траву в теплу пору року, а в зимовий час – прибирати сніг. По можливості висаджувати квіти та інші декоративні рослини, які у свою чергу не повинні заважати транспортному руху на дорогах. Не захаращувати будівельними, опалювальними та іншими матеріалами територію біля своїх подвір’їв. Порушників благоустрою попереджають про потребу у підтримуванні чистоти, а на самих злісних накладають штраф.

Ще один з напрямків роботи – організація різноманітних акцій та заходів, спрямованих на залучення місцевого населення до збереження нашого довкілля. Зокрема активною у цьому напрямку є молодь. Наприклад, неодноразово Новопетрівський сільський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організовував толоку, щоб прибрати ту чи іншу засмічену територію. При цьому в першу чергу залучалися школярі та активна молодь села. Також у школах проходять уроки, під час яких учні дізнаються про те, що таке екологія, як зробити наш світ чистішим. Звичайно, кожен має почати з себе, а разом можна подолати будь-які проблеми.

Нещодавно сільською радою було проведено по школах акцію по збору елементів живлення, в результаті якої учні трьох ЗОШ зібрали 960 кг батарейок. Ніхто не очікував таких об’ємів. Довелося виділяти з сільського бюджету 55 тис. грн. на утилізацію цих елементів живлення. Найактивніші учні відвідали цікаві екскурсії. Школи, залежно від кількості зібраних батарейок, отримали грошові сертифікати, які зможуть обміняти на подарунки, еквівалентні сумам цих сертифікатів. 

Минулого року сільська рада започаткувала у нашому селі роздільне  вивезення сміття. Усе розпочалося зі шкіл, де було встановлено спеціальні баки для пластику. Також там збирають макулатуру. Приватна організація забирає це сміття для утилізації, сплачуючи учням  за це гроші. Діти натомість мають стимул збирати цей пластик та папір, щоб потім мати змогу щось придбати для потреб своєї школи.

Поступово впроваджується роздільне вивезення сміття на вулицях нашого села. Для цього спочатку збираються роз’яснювальні збори, де розповідають про необхідність у сортуванні сміття, найперше така практика сприяє зменшенню навантаження на наші сміттєзвалища. Сортувальне сміття (скло, макулатура, алюмінієві банки, ПЕТ-пляшки тощо) йдуть на переробку, фактично отримуючи друге життя.  Такі збори минулого року відбулися в районі школи №2 та на вул. Лермонтова. Там вже процес сортування сміття триває.

Цього місяця Новопетрівський сільський голова Радіон Старенький разом зі своїми заступниками організували такі збори на вул. Свято-Покровській, Шевченка, Межигірській та Островського. Радіон Миколайович пояснив жителям про користь нашої громади сортувати сміття, що має як екологічний аспект, так і сприятиме економії сільського бюджету. Наступною виступила представниця організації ТОВ «ЕкоКультура»  Ольга Владиславівна. Вона розповіла сам механізм збору такого сміття, роздала інформаційні листівки та спеціальні мішки, в яких відсортовану вторсировину забиратимуть. Принцип збору відсортованого сміття така: необхідно складати до мішка лише ту вторсировину, що вказана на листівці (дивіться на фото) зеленим кольором. Те, що позначено червоним кольором належить до звичайного сміття. Забиратимуться мішки з відсортованим сміттям через середу згідно графіку, що подається нижче. Поки що ця схема працюватиме у частині села, поступово поширюючись на всю територію, про що повідомлятимуть жителів вулиць заздалегідь на спеціальних зборах.

Подбаймо про екологію та зробімо разом наше село чистішим!

15 серпня 2019