Офіційний сайт Петрівської сільської ради

Петрівська
сільська рада
Офіційний сайт
Петрівської сільської ради
  • Новини
  • Роз`яснення по податках і зборах на 2021 рік

Роз`яснення по податках і зборах на 2021 рік

Цю статтю ми вирішили написати у зв’язку з тим, що неодноразово нам закидалось те, що в Нових Петрівцях найбільші податки в районі та можливо й області, і від цього потерпають деякі наші односельчани. Тому, будь ласка, просимо прочитати цю статтю, яка висвітлює фактичний стан справ з податковою політикою Новопетрівської сільської ради. 

Податок на майно фізичних осіб, який складається з податку на нерухомість та земельного податку, за останні роки 5 років став вагомим в питомій вазі доходів сільського бюджету.

Так, з моменту запровадження цих податків в 2015 році частка від податку на майно фізичних осіб в сільському бюджеті складала 0,9%, в натуральному виразі 95,4 тис. грн. (26,6 тис. грн. – податок на нерухомість, 68,8 тис.грн. – податок на землю) від загальних податкових надходжень в сумі 10,5 млн. грн. А вже в 2019 році їх частка зросла до 12,4 %, в натуральному виразі 6,8 млн. грн. від загальних податкових надходжень в сумі 54,4 млн. грн.

Таким чином, надходження від вказаних податків за 5 років зросли в 71 раз або на 6,6 млн.грн.

Новопетрівська сільська рада, одночасно з встановленням максимальних ставок на податки на майно, встановила податкові пільги, які фактично призвели до звільнення від сплати цих податків 98%! власників житлової нерухомості та земельних ділянок, намагаючись перетворити цей вид податків скоріше на «податок на розкіш» та зменшити витрати на їх адміністрування.

Щодо податку на землю

На сьогоднішній день земельний податок з фізичних осіб сплачують лише  113 осіб з яких 13 осіб мають місце реєстрації  - село Нові Петрівці в тому числі 5 осіб, які проживають в селі понад 30 років. Надходження від земельного податку з фізичних осіб в 2019 році склали 3 169 724,58 грн.

Отже, ще раз хочемо нагадати про пільги з земельного податку для фізичних осіб.

Від земельного податку, відповідно до Податкового кодексу України, звільняються:  

- особи з інвалідністю першої і другої групи;

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

- пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Вказане звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для вищезазначених осіб, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

- для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.

Від земельного податку, відповідно до рішення Новопетрівської сільської ради, також звільняються:  

Фізичні особи – громадяни України, які мають у власності одну або декілька земельних ділянки з цільовим призначенням «для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)» (код КВЦПЗ 02.01) загальною площею до 0,25 га включно, та/або одну або декілька земельних ділянки з цільовим призначенням «для ведення особистого селянського господарства» (код КВЦПЗ 01.03)  загальною площею до 0,30 га включно, незалежно від місця знаходження цих земельних ділянок.

У випадку, якщо фізична особа має у власності земельні ділянки площею понад 0,25 га (з цільовим призначенням за кодом КВЦПЗ 02.01) та/або площею понад 0,30 га (з цільовим призначенням за кодом КВЦПЗ 01.03) та/або земельні ділянки з іншим цільовим призначенням, вказана пільга не застосовується, а земельний продаток сплачується на загальних підставах, встановлених Податковим кодексом України.

Іншими словами, якщо житель с. Нові Петрівці має земельну ділянку або ділянки до 25 сотих під забудову та до 30 сотих для особистого селянського господарства (город) він нічого не сплачує, але якщо він має площу земельних ділянок понад вищевказані норми, він сплачує земельний податок за всі земельні ділянки в повному обсязі по ставці 2% (максимальна 3%) від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Таким чином, земельний податок сплачують лише ті особи, в яких у власності є досить не мало землі, що, на погляд Новопетрівської  сільської ради, є справедливим.

Між іншим, Новопетрівська сільська рада, починаючи з 2015 року, неодноразово здійснювала публікації щодо необхідності жителям села, в кого є земельні ділянки площею понад 0,25 га, передарувати надлишок на дітей/дружину/чоловіка. Хто прислухався до цієї поради, той на сьогоднішній день не має жодного клопоту та нічого не сплачує в місцевий бюджет.      

Щодо податку на нерухомість

На сьогоднішній день податок на нерухомість з фізичних осіб сплачують близько  450 осіб, з яких 52 особи є новопетрівчанами  та мають місце реєстрації в селі Нові Петрівці. Надходження від податку на нерухомість з фізичних осіб в 2019 році склали 3,6 млн.грн.

Новопетрівською сільською радою з цього виду майнового податку встановлено максимальну ставку у розмірі 1,5 % від мінімальної заробітної плати за 1 кв.м загальної площі будинку та аналогічно, як і з земельним податком, встановлено податкову пільгу у розмірі 100% від суми податку для фізичних осіб, які мають зареєстроване  місцем проживання в селі Нові Петрівці, та які мають у власності лише один об’єкт житлової нерухомості:

а) площею до 250 кв. метрів (для житлового будинку) та прилеглими господарськими (присадибними) будівлями (допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, прибудови до них, загальна площа яких становить до 100 кв. метрів включно, у випадку їх розташування на одній земельній ділянці з об’єктом житлової нерухомості) та використовується як місце постійного проживання (місце реєстрації) зазначеними фізичними особами;

б) площею до 200 кв. метрів (для квартир в спарених або зблокованих будинках, що мають свій власний вхід з вулиці) та прилеглими господарськими (присадибними) будівлями (допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні прибудови до них, загальна площа яких становить до 100 кв. метрів включно, у випадку їх розташування на одній земельній ділянці з об’єктом житлової нерухомості) та використовується як місце постійного проживання (місце реєстрації) зазначеними фізичними особами.

в) площею до 120 кв. метрів (для квартир) та використовується як місце постійного проживання (місце реєстрації) зазначеними фізичними особами.

Крім того, всі фізичні особи користуються пільгою, встановлену нормами Податкового кодексу України, а саме площа оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Іншими словами, якщо у новопетрівчанина є лише один житловий будинок площею 249 кв.м, то він користується пільгою встановленою рішенням Новопетрівської сільської ради та нічого не сплачує, а якщо власником аналогічного будинку є не новопетрівчанин, то він сплачує податок згідно з нормами ПК України, а саме: 249 кв.м – 120 кв.м (пільга) = 129 кв.м до розрахунку податку на нерухомість.

Якщо фізична особа (незалежно від місця реєстрації) має декілька об’єктів житлової нерухомості, то на неї пільга встановлена Новопетрівською сільською радою не розповсюджується. Вказане обмеження запроваджене у зв’язку з тим, що власники декількох об’єктів житлової нерухомості теоретично можуть здавати один з об’єктів в оренду та при цьому, як правило, не сплачувати податки.

На думку Новопетрівської сільської ради, фізичні особи, які мають декілька об’єктів нерухомості в змозі оплачувати податки та не можуть бути віднесені до осіб з низьким рівнем доходів або до осіб зі скрутним матеріальним становищем.

Основною метою запровадження такої пільги є те, що Новопетрівська сільська рада вважає, що жителі села, які мають лише один будинок площею до 250 кв.м є не достатньо заможними  особами і потребують податкової пільги.

Між іншим, Новопетрівська сільська рада, починаючи з 2015 року, неодноразово здійснювала публікації з роз’ясненням щодо необхідності жителям села передарувати житлові будинки (в кого більше ніж один) членам своєї родини задля зменшення податкового навантаження. Багато хто з новопетрівчан дослухався та вжив відповідних заходів, подарувавши надлишкову нерухомість, наприклад, своїм дітям та не сплачує жодних податків.

 

Новопетрівська сільська рада при встановлені місцевих податків намагалася перетворити податок на майно в податок на розкіш, оскільки, на нашу думку, фізичні особи, які мають, наприклад, 50 сотих землі під забудову або декілька будинків, повинні сплачувати ці податки в повному розмірі та по максимальній ставці. В іншому випадку, якщо сільська рада зменшить ставки або взагалі скасує податки для фізичних осіб, сільський бюджет недоотримає значні кошти, а це в 2020 році близько 9 млн. грн., що відповідно негативно вплине на розвиток села.

Отже, платниками податку на майно з фізичних осіб є лише 2%! новопетрівчан, а доходи від цих податків складають 12-15% від загальних податкових надходжень, що є вагомим в структурі доходів сільського бюджету.  

11 вересня 2020

1.  Рішення про встановлення податків і зборів на 2021 рік
СКАЧАТИ ФАЙЛ