Офіційний сайт Петрівської сільської ради

Петрівська
сільська рада
Офіційний сайт
Петрівської сільської ради
  • Новини
  • Пост сільського голови Радіона Старенького

Пост сільського голови Радіона Старенького

Трохи про актуальне.
Попереду в нас з вами зима. Якою вона буде, чи відносно теплою, чи з великими морозами, достеменно знати не можемо. Синоптики прогнозують,що великих та затяжних морозів не має бути. Але не завжди їх прогнози збуваються…
 
Розуміємо, що ворог спробує повторити атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури та позбавити нас електропостачання. Також можливі удари по газотранспортній мережі.
Тому, як і в минулому році, маємо бути готові до будь-яких надзвичайних ситуацій.
 
Щодо готовності проходження опалювального сезону комунальними закладами.
Всі наші будівлі комунальних закладів мають електрогенератори для забезпечення роботи котелень. В переважній більшості є твердопаливні котли та певний запас дров.
В минулому році ми додатково встановили твердопаливні котли в Старопетрівській та Лютізькій медамбулаторіях. Придбали для однієї з найбільших наших будівель - Лютізького ліцею, модульну котельню з твердопаливним котлом. Раніше опалення в ліцеї було тільки газове.
 
Таким чином, 95% загальної площі всіх наших комунальних закладів мають альтернативні джерела опаленням.
 
Залишились в нас слабкі місця - це адмінбудівля сільської ради в Нових Петрівцях, дитячий садочок «Пролісок» та БК в Старих Петрівцях, тут лише газове опалення і при збої в роботі ГТС ці приміщення не матимуть тепла.
 
Щодо функціонування «ПУНКТІВ НЕЗЛАМНОСТІ».
Постійнодіючі пункти функціонують в комунальних закладах Петрівської сільської ради, а це:
- зала засідань в адмінбудівлі сільської ради в Лютіжі;
- будинок культури в Нових Петрівцях
- будівля Центру надання соціальних послуг (колишній дитячий будинок Любистку).
Звичайно, що при необхідності, пунктами незламності стануть всі наші комунальні будівлі - в першу чергу приміщення укриттів, а також школи, БК, медзаклади. Але сподіваємось, що до цього не дійде.
 
Крім того, «пунктами незламності» визначені приватні об’єкти:
 
В Нових Петрівцях:
- супермаркет «NOVUS»,
- Дві АЗС «БРСМ»;
- АЗС «ОККО»;
- відділення «Нової Пошти» №1;
- відділення «Нової Пошти» №2;
 
В Старих Петрівцях:
- супермаркет «АТБ»;
- АЗС «Укрнафта»;
- відділення «Нової Пошти» №1;
 
В Лютежі:
- відділення «Нової Пошти» №1;
 
Хочу подякувати вказаним вище підприємства за те, що зголосилися підтримати населення нашої громади у цей скрутний час для нашої країни.
 
Щодо укриттів.
Укриття в нас всі знають де і сподіваюсь нагадувати не потрібно. Вони як працювали постійно, так і працюють. Наразі будується нове ПРУ у «Валках» і за декілька місяців воно має бути готовим до експлуатації. Тут буде до 400 місць.
 
Щодо функціонування централізованого водопостачання та водовідведення.
Наш комбінат комунальних підприємств має електрогенератори необхідної потужності на свердловинах в Лютіжі -1 шт., в Старих Петрівцях - 2, в Нових Петрівцях - 2.
Цієї кількості генераторів буде достатньо для подачі води в зимовий період.
 
Нам для комунальників не вистачає тільки трьох генераторів для живлення каналізаційних насосних станцій. Ми розраховували, що обласна адміністрація нам їх надасть, але цього не сталось, тому зараз комунгоспівці будуть їх купувати.
 
Якщо буде відсутнє електропостачання понад три доби, тоді тільки почнемо використовувати генератори. Генератори на лафетах (на колесах), ми при потребі, будемо переміщати між свердловинами та КНС. Забезпечувати водопостачання електроенергією від генераторів доволі дорого, тому будемо однозначно в економному режимі подавати воду і саме тому запас води вже маємо мати вдома, як і минулої зими, запас має бути щонайменше на три доби.
 
Якщо доволі тривалий час не буде електроенергії подача води буде здійснюватись по графікам. Але все це буде відпрацьовано по ходу виникнення такого сценарію подій.
 
Знову таки до цього маємо бути готові, але разом з цим, сподіваємось і віримо в нашу протиповітряну оборону та наших енергетиків.

27 жовтня 2023