Офіційний сайт Петрівської сільської ради

Петрівська
сільська рада
Офіційний сайт
Петрівської сільської ради

Урочище княже

На пагорбі Київського водосховища - крутий спуск у дуже гарну місцину, оточену з трьох сторін пагорбами, вкритими деревами та кущами, а воротами виходить до води. Чому це урочище називають "княжим" перекази донесли до нашого часу мало відомостей.

За одними - це було улюблене місце відпочинку князів, що княжили у Вишгороді і Києві. Приїздити в Межигір'я на відпочинок вважалось престижно, тому цілком можливо, що тут веселилась і відпочивала тодішня знать, купаючись у Дніпрі і змащуючи себе синьою глиною, якої тут вдосталь. Саме її цілющі властивості відомі медицині з давніх-давен.

З цієї ж таки глини пізніше стали виробляти знамениту "межигірку" - цеглу, що мала надзвичайну жаростійкість. Ближче до води знаходився цегельний завод.

За іншою версією ця територія була подарована чи відписана церкві князем.

Місце надзвичайно мальовниче і привабливе. Тут на березі можна знайти шматочки бурштину. Обізнаній людині розпізнати їх не важко. Цей камінець (смола) вирізняється поміж інших дещо легшою вагою, шорохуватістю на дотик, сіро-чорним кольором, а на розрізі (легко ріжеться пилочкою) - коричнево-жовтим забарвленням. Якщо бурштин відполірувати, то він буде дуже схожим на той камінець-смолу, яку ми звикли називати янтарем.