Офіційний сайт Петрівської сільської ради

Петрівська
сільська рада
Офіційний сайт
Петрівської сільської ради
  • Новини
  • Про створення Петрівської громади

Про створення Петрівської громади

З листопада цього року візьме початок свого існування Петрівська громада, де об’єднається чотири села: Нові Петрівці, Старі Петрівці, Лютіж та Гута Межигірська. Спільний бюджет, одна сільська рада, один голова. У селах Старі Петрівці та Лютіж нові посадові особи – старости.

Для багатьох громад, в яких відбудуться перші вибори, історія їх утворення була дуже короткою та лаконічною - затвердження перспективного плану області та території громади в Кабміні, де передбачено їх об’єднання і все. Це ті села та міста, які не змогли дійти згоди про об’єднання зі своїми сусідами і їх розсудив фактично Уряд, який і прийняв за них рішення кого і з ким об’єднати.

В історії створення Петрівської громади було відносно дуже багато подій та дійових осіб. Ми хочемо з вами поділитись історією її створення.

У лютому 2015 року Президент підписав Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Цей закон створив усі необхідні законодавчі передумови для початку роботи з укрупнення територіальних громад. Разом з цим, його основною метою є передача громадам максимум повноважень від органів державної влади в сферах з якими найчастіше зіштовхується місцеве населення, а це починаючи від реєстрації місця проживання та закінчуючи отримання освітніх та медичних послуг.

Для стимулу об’єднуватись держава передбачала передачу додаткового джерела надходжень місцевому бюджету у вигляді 60% податку з доходів фізичних осіб та надавала, в тому числі, одноразову фінансову допомогу для розвитку місцевої інфраструктури,  тобто для проведення капітального будівництва об`єктів, необхідних для нормального функціонування новостворених ОТГ.

У березні цього ж року Новопетрівський сільський голова Радіон Старенький підписує розпорядження про ініціювання створення Петрівської ОТГ в складі сіл Нові Петрівці, Старі Петрівці, Лютіж та Гути Межигірської.

 

Далі, згідно процедури, в Новопетрівському будинку культури відбулися громадські слухання, на яких новопетрівчани підтримали ініціативу сільського голови.

У подальшому 14 квітня 2015 року на сесії Новопетрівської сільської ради прийнято рішення «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад», відповідно до якого надано згоду на добровільне об’єднання територіальних громад сіл Нові Петрівці, Старі Петрівці, Лютіж, Гута Межигірська з адміністративним центром об’єднаної територіальної громади в селі Нові Петрівці. Вказане рішення та пропозиція про об’єднання була надіслана Старопетрівській та Лютізькій сільським радам.

І власне з цього моменту починається історія створення та боротьби за Петрівську громаду, яка, по свої суті, перекреслила плани багатьом тим, хто сидів на той час у владних кабінетах та намагався будь-якими засобами перешкодити її існуванню навіть на папері та був прихильником так званої ідеї «Великого Вишгорода», яка передбачала утворення єдиної громади в межах Вишгородського району.

Так, Старопетрівська сільська рада, всупереч Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» зволікала з проведенням громадського обговорення пропозиції Новопетрівської сільської ради.

Однак, за наполяганням ГО «Добробут Старих Петрівець», громадські слухання все-таки відбулися 23 травня 2015 року. На цих слуханнях виступили багато впливових старопетрівчан.

 2

На той час виконувачка обов’язків сільського голови у своєму виступі запевняла всіх присутніх в тому, що рішення про утворення Петрівської ОТГ приймати зарано та не потрібно, оскільки необхідно дочекатися перспективного плану, схваленого Київською обласною радою та затвердженого Урядом.

Інші впливові старопетрівчани, на той час мали думку про те, що реформа децентралізації зведеться нанівець, як і всі попередні реформи. Село Старі Петрівці є самодостатнім та об’єднуватися взагалі нікому не прийдеться, і все залишиться як є.

З огляду на ці виступи думка громади села Старі Петрівці була однозначна, а саме: відмовитись від об’єднання з будь-яким населеним пунктом. Як на наш погляд, ця думка була передчасною та мало не призвела до реалізації ідеї «Великого Вишгорода».

Лютізька сільська рада відповіла коротко листом: «Питання щодо об’єднання в Петрівську ОТГ є передчасним до моменту затвердження перспективного плану формування громад Київської області». Правда, Лютізька сільська рада  чомусь в той час не провела, ані громадські слухання, ані сесії з цього питання, як того вимагає Закон, а сільський голова одноособово прийняла рішення за всю громаду.

У той час, коли відбувалися громадські слухання в с. Старі Петрівці, Новопетрівська сільська рада разом з Вишгородською міською радою, яку на той час очолював нині покійний В. Решетняк, працювали у Київській обласній державній адміністрації та Київській обласній раді над перспективним планом формування територій громад Вишгородського району. Оскільки, ані Вишгородська міська рада, на той час, ані Новопетрівська сільська рада не підтримували ідею «Великого Вишгорода», зважаючи на відмінності в менталітеті, культурних та історичних зв’язках між двома населеними пунктами, щодо економічної складової, то наші громади доводили, що існування двох окремих громад (Вишгородської та Петрівської) буде на користь жителям цих населених пунктів.

На сесію Київської обласної ради 13 серпня 2015 року, на якій розглядалось питання схвалення перспективного плану області, Новопетрівська сільська рада згуртувала близько двохсот активних односельчан, які з транспарантами та прапорами села проводили мітинг на підтримку створення Петрівської громади під стінами обласної ради, поки йшла сесія. У зв’язку з цим, Новопетрівському сільському голові голова обласної ради дав можливість виступити перед депутатами обласної ради, після чого депутати підтримали прохання новопетрівчан щодо створення Петрівської громади.

До речі, на ту сесію з аналогічними вимогами приїхало мітингарів близько з півтора десятка сіл та міст нашої області, щоправда голів було лише четверо. Відмінність Нових Петрівець від інших трьох рад в тому, що інших сільських голів змусили їхати на мітинг їхні громади, а в нашому випадку Радіон Старенький організував однодумців та повністю забезпечив транспортування односельчан до місця проведення мітингу, оскільки рішення про створення Петрівської ОТГ є спільним та повністю підтримане громадою.

За попередньою домовленістю з Вишгородською міськрадою, на цей мітинг повинні були прибути  вишгородці, але, на жаль, вони не приїхали.

Така спільна робота дала свій позитивний результат, і Київська обласна рада схвалила перспективний план області, де передбачала дві окремі ОТГ– Вишгородську з центром у м. Вишгород та Петрівську – з центром щоправда у с. Старі Петрівці.

Звичайно, таке рішення всіх на той час влаштувало, якби не одне «але». У той час, коли Новопетрівська сільська рада доводила Київській обласній державній адміністрації та Київській обласній раді свою позицію про спроможність Петрівської ОТГ з центром в с. Нові Петрівці та надавала свої фінансові розрахунки та інформацію про наявну інфраструктуру, Київська обласна державна адміністрація з невідомих для нас причин подала на схвалення обласної ради та в подальшому на затвердження Уряду паспорт Петрівської ОТГ, який містив не те що неповну, а повністю перекручену та недостовірну інформацію, яка полягала в тому, що на думку директора департаменту містобудування і архітектури  КОДА Н. Мошинської на території майбутньої Петрівської ОТГ повністю відсутня необхідна інфраструктура така як приміщення для розміщення пожежної частини, органів місцевого самоврядування, правоохоронної діяльності, відсутня лікарня, станція швидкої допомоги і т. д. Уряд, розглянувши такий паспорт Петрівської ОТГ, 18 листопада 2015 затвердив лише Пірнівську та Димерську ОТГ, а Вишгородську та Петрівську відправив на доопрацювання, зважаючи на ту обставину, що відповідно до поданих документів, а саме паспорту Петрівської ОТГ з центром в с. Нові Петрівці (хоча схвалений варіант передбачав центр в с. Старі Петрівці) Петрівська ОТГ є неспроможною та підлягає приєднання до Вишгородської громади.

Таким чином, на такій мінорній ноті закінчилася епопея створення Петрівської ОТГ в 2015 році, і почався новий етап очікування примусового варіанту об’єднання громад та час втрачених можливостей для Петрівської громади.

У жовтні 2015 року пройшли місцеві вибори. Питання про утворення ОТГ відійшло на задній план, кожна рада займалася своїми проблемами та роботою. До тих пір, поки в 2017 році питання утворення Вишгородської ОТГ не підняв голова Вишгородської міськради О. Момот. Він запропонував, а депутати міської ради підтримали пропозицію щодо утворення Вишгородської ОТГ у складі Хотянівської сільської ради (села Хотянівка та Осещина), Лебедівської сільської ради (село Лебедівка), Новосілківської сільської ради (село Новосілки), Нижчедубечанської сільської ради (село Нижча Дубечня), Вищедубечанської сільської ради (село Вища Дубечня), Пірнівської сільської ради (село Пірнове), Воропаївської сільської ради (село Воропаїв), Жукинської сільської ради (село Жукин та Ровжі), Сувидської сільської ради (села Сувид та Боденьки), Новопетрівської сільської ради (село Нові Петрівці), Старопетрівської сільської ради (Старі Петрівці), Лютізької сільської ради (села Лютіж та Гута Межигірська), Вишгородської міської ради (м. Вишгород) у Вишгородську об’єднану територіальну громаду з адміністративним центром у місті Вишгороді.

Цю пропозицію Вишгородської міської ради підтримали Хотянівка, Сувид, Ровжі, Жукин, Лебедівка (лівобережжя) та майже все правобережжя, крім жителів Старих Петрівець  та Нових Петрівець.

Окремо хочемо відзначити позицію Лютізької сільської ради, яка полягає в підтримці об’єднання з містом Вишгородом і цього разу на заваді не стала та обставина, що станом на 2017 рік перспективний план формування громад щодо території Лютізької сільської ради так і не був затверджений. Тоді вже питання постає до очільника села, а з чого вона виходила, коли відмовляла Новим Петрівцям в об’єднанні, якщо за таких самих обставин погодилася на об’єднання з Вишгородом? Звичайно, це питання риторичне. Однак, стійкість керівників та громад  Нових Петрівець та Старих Петрівець відтермінували плани щодо створення великої Вишгородської громади.

Одночасно з цим, Новопетрівська сільська рада працювала над усуненням можливих перепон, які можуть стати на заваді утворення Петрівської ОТГ. Так, продовж 2015-2017 років утворено:

- відділ реєстрації та посвідчень, який надає майже весь спектр реєстраційних послуг;

- відділ з питань архітектури та земельних відносин, який на сьогоднішній день надає послуги в сфері містобудування на рівні з відділом архітектури Вишгородської РДА (крім погодження землевпорядної документації);

- відділ з питань державного архітектурно-будівельного контролю (не запрацював у зв’язку з небажанням ДАБІ передавати ці функції);

- поліпшено матеріально-технічну базу КП «Новопетрівський ККП» та передано йому в господарське відання адміністративну будівлю на вул. Ново-Київській.

Варто звернути увагу на створення КП «Новопетрівський медичний консультативно-діагностичний центр», яке утворене Новопетрівською сільською радою на базі Новопетрівської районної лікарні. Створення цього закладу призвело до конфлікту між Вишгородською районною радою та Новопетрівською сільською радою, оскільки Вишгородська ЦРЛ хотіла її просто закрити, а на її майно, мабуть, вже були інші плани. Але завдяки злагодженій роботі апарату та депутатського корпусу Новопетрівської сільської ради та Вишгородської районної ради нам все-таки вдалося повернути майно цього закладу в комунальну власність громади села, де і працює на сьогодні єдиний в Україні медичний заклад такого типу та фінансується виключно з сільського бюджету. До речі, в майбутньому наявність цього медичного закладу відіграло ключову роль у визнанні Петрівської ОТГ спроможною  та самодостатньою.   

З початком 2019 року, напередодні президентських виборів, у Київській області активізувалися процеси децентралізації, в тому числі щодо Вишгородського району, але вже на цей раз Київська обласна державна адміністрація вирішила Петрівську ОТГ прибрати з мапи району та утворити одну Вишгородську ОТГ. Всі зусилля Новопетрівської сільської ради щодо залишення Петрівської ОТГ зустрічали супротив та насмішки. Можемо ствердно сказати, що станом на серпень 2019 року шансів утворити Петрівську ОТГ було десять відсотків зі ста.

18 вересня 2019 року відбулася розширена нарада за участі представників Київської обласної державної адміністрації, першого заступника голови Київської обласної ради, представників сільських рад, представників Вишгородської районної та міської рад, Вишгородської РДА щодо питання внесення змін до перспективного плану формування громад Київської області в частині Вишгородського району.

Під час цієї наради фактично обговорювалися два варіанти майбутнього поділу Вишгородського району. Перший – поділ на три громади: Пірнівська, Димерська, Вишгородська; другий – на дві громади: Пірнівська та Вишгородська. На зауваження представників Нових Петрівець та Старих Петрівець, а де ж Петрівська громада? Відповідь була проста: Нові Петрівці та Старі Петрівці балакають про об’єднання, починаючи з 2015 року, але жодного результату немає. Якби ці сільські ради прийняли рішення про об’єднання до 30 серпня 2019, то можливо це питання і стояло на порядку денному, однак ніяких рішень немає. Крім того, Лютізька сільська рада надала згоду на об’єднання з м. Вишгород ще в 2017 році. Проте, присутній на цій нараді керівник Офісу реформ у Київській області В. Удовиченко зазначив, що якщо Новопетрівська та Старопетрівська сільські ради ухвалять рішення про об’єднання та отримають всі погодження за 62 доби, то Київська обласна державна адміністрація та Київська обласна рада повернеться до цього питання, в іншому випадку буде Вишгородська ОТГ з Новими Петрівцями та Старими Петрівцями. На той час це була нереальна задача, і всі присутні на нараді тільки з сарказмом посміхалися.

Усвідомлюючи незворотність примусового об’єднання з м. Вишгородом, Старопетрівський сільський голова нарешті погодився на початок процедури утворення Петрівської ОТГ, і робота закипіла.

Вже 20 вересня 2019 року розпорядженням Новопетрівського сільського голови №48-з «Про пропозицію щодо ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад та її громадське обговорення» розпочато процес об’єднання територіальної громади села Нові Петрівці з територіальною громадою села Старі Петрівці у Петрівську сільську об’єднану територіальну громаду з адміністративним центром у селі Нові Петрівці.

Багато хто з читачів може задатися питанням, а де ж Лютіж? А Лютізькій сільській раді сільські голови Нових Петрівець  та Старих Петрівець навмисне не запропонували долучатися до Петрівської ОТГ з огляду на «палку любов» Лютізької сільської ради до ідеї «Великого Вишгорода»,  і так як Лютізька сільська рада була б учасником процесу, то могла б в будь-який момент зірвати цей процес утворення Петрівської ОТГ, що мало б як наслідком незворотне приєднання до м. Вишгород. Ризикувати не можна було.

 

28 вересня 2019 року проведено громадські слухання серед жителів села Нові Петрівці, які  підтримали пропозицію про об’єднання двох сіл, і вже 1 жовтня 2019 рішенням Новопетрівської сільської ради №1621 надано згоду на це об’єднання. 1 жовтня 2019 року Старопетрівський сільський голова підписав розпорядження про вивчення пропозиції Новопетрівської сільської ради і 5 жовтня 2019 року проведено громадські слухання з цього питання, на яких жителі села Старі Петрівці також підтримали пропозицію щодо об’єднання.

2

08 жовтня 2019 року рішенням Старопетрівської сільської ради надано згоду на утворення Петрівської ОТГ.

Цього ж дня утворено спільну робочу групу з представників Новопетрівської та Старопетрівської сільських рад щодо підготовки проєктів рішень про об’єднання. 

12 та 13 жовтня 2019 року проведено громадські слухання в с. Нові Петрівці та Старі Петрівці щодо обговорення проєктів рішень про добровільне об’єднання, на яких жителі двох сіл підтримали їх. І вже 16 жовтня 2019 року, на позачергових сесіях двох сільських рад, було схвалено ці проєкти рішень щодо добровільного об’єднання двох сіл.

Того ж дня вказані рішення сільських рад направлено до КОДА для отримання висновку про відповідність вказаних рішень законодавству (термін розгляду 10 днів).

26 листопада 2019 року розпорядженням голови Київської обласної державної адміністрації №685 затверджений висновок про відповідність схвалених проектів рішень про об’єднання законодавству.

29 листопада 2019 року Новопетрівською сільською радою та Старопетрівською сільською радою прийнято рішення «Про добровільне об’єднання територіальних громад», відповідно до яких вирішено об’єднатися територіальній громаді села Нові Петрівці з територіальною громадою села Старі Петрівці у Петрівську сільську об’єднану територіальну громаду з адміністративним центром у селі Нові Петрівці. Цей день увійшов в історію наших сіл як день створення Петрівської громади.

Зважаючи на те, що Старопетрівська та Новопетрівська сільські ради виконали поставлену вимогу і фактично об’єдналися за 28 днів замість відведених 62 днів, у що мало хто вірив, Київська обласна державна адміністрація спільно з Київською обласною радою приступили до опрацювання питання спроможності Петрівської ОТГ. До цього процесу були залучені багато осіб, але особливо хочемо відзначити Олега Любімова, керівника Київського центру розвитку місцевого самоврядування та Анатолія Ткачука, директора з питань науки та розвитку ГО «Інститут громадянського суспільства», які допомогли Новопетрівській сільській раді здійснити необхідні розрахунки фінансової спроможності громади та підтримували Петрівську ОТГ, як окремого суб’єкта майбутньої Київської агломерації, на всіх етапах погодження перспективного плану формування територій громад.

Саме під час розрахунків та наукового обґрунтування необхідності існування Петрівської громади виявилося, що Лютізьку громаду немає куди віднести. До Димерської ОТГ далеко, до Вишгородської ОТГ – заважає Петрівська громада. Таким чином, було ухвалено рішення про віднесення Лютізької сільської ради до Петрівської громади задля рівномірного розвитку територій та з метою вирівнювання фінансових показників Петрівської громади, зважаючи на ту обставину, що її доходи на одного мешканця – у двадцятці найкращих по Україні.           

Здавалося б, залишилася справа технічна, а саме призначення перших виборів в новостворену ОТГ та відображення Петрівської громади в перспективному плані формування територій громад Київської області, але все вийшло знову-таки не так, як гадалося.

На етапі подання документів Київської ОДА до ЦВК про призначення перших виборів в обласні адміністрації постало питання щодо назви нашої громади «Петрівська», і вони звернулися до комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування  Верховної Ради України за відповідними роз’ясненнями.

Ви запитаєте, а в чому різниця є два села Нові та Старі Петрівці при об’єднанні чому б не назвати просто «Петрівці». Але, як виявилося не все так просто.   

Відповідно до статті 5 Закону України «Про географічні назви» назви адміністративно-територіальних одиниць, як правило, повинні бути похідними від найменування тих адміністративних одиниць, які є їх адміністративними центрами або географічного чи історичного найменування тієї частини території, де розташовані ці адміністративно-територіальні одиниці.

Іншими словами, в нас запитали чи було таке село на території, де на сьогодні знаходяться Нові Петрівці та Старі Петрівці з назвою «Петрівці»? Якщо ні, то починайте процедуру об’єднання по-новому з правильною назвою або «Новопетрівська» або «Старопетрівська»  громада з відповідною зміною адміністративного центру. При зміні адміністративного центру громада б не відповідала методиці, як в 2015 році, і знову загроза приєднання до Вишгородської ОТГ повернулася. 

Знову почалася робота, але вже з архівними документами задля підтвердження існування села Петрівці. Було не так складно, адже вже кілька років йде робота над написанням книги про історію села Нові Петрівці. Отож, підтвердженням існування села Петрівці стали наступні історичні документи:

- «Литовська Метрика, книга 563, за 1552 рік. Книга пописаня замъков украинных: Черкасы, Канев, Киев, Остр, Чорнобыль, Мозыр, Вручый, Житомир, Веница, Браславль, Кремянец, Луцъко, Володимер. Переписана в 1596 г. 202 л.»;

- лист Польського короля Сигизмунда Августа від 25.02.1567 щодо данини двох сіл Демидова та Петрівець;

- Універсал Богдана Хмельницького про надання Київському Межигірському монастиреві містечка Вишгород з селами Петрівці і Мощани, 1656, березня 21 (31). Чигирин;

- «Статистичний опис Київського округу» 28.07.1686 року (в якому останній раз згадується село Петрівці).

 Універсал Богдана Хмельницького, 1656 рік

Зважаючи, що похідна назва об’єднаної територіальної громади «Петрівська» є історично та географічно обґрунтованою, у зв’язку з тим, що є похідною від історичної географічної назви села Петрівці, що було першопочатковим в заселенні території, яка охоплюється Петрівською ОТГ, Новопетрівська сільська рада вкотре підтвердила свою спроможність знаходити вихід навіть в безвихідних на перший погляд ситуаціях.

Як результат старань, Уряд своїм розпорядженням від 20 травня 2020 р. №600-р затвердив перспективний план формування територій громад Київської області з відображенням Петрівської громади та розпорядженням «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Київської області» від 12 червня 2020 р. №715-р затвердив Петрівську громаду у складі Новопетрівської, Старопетрівської, Лютізької сільських рад, що є підставою для оголошення перших місцевих виборів в Петрівську громаду.

Створення Петрівської громади фактично тривало понад 5 років. За цей час громади сіл Старі Петрівці та Нові Петрівці покращили свої фінансові показники. Так, відповідно до паспорту Петрівської ОТГ зразка 2015 року, розрахунковий обсяг доходів Петрівської ОТГ складав 36 млн. грн., а в 2019 році, відповідно до розрахунків Київського центру розвитку місцевого самоврядування – 148 млн. грн. Це пов’язано зі значною динамікою росту, в першу чергу, бюджету села Нові Петрівці.

 

Звичайно, п’ять років боротьби могли б з легкістю стати п’ятьма роками   розвитку наших чотирьох сіл. За цей час сума втрачених коштів Петрівської громади, що надходили до районного бюджету та пішли на потреби інших населених пунктів Вишгородського району, склала понад 245 млн. грн. Навіть якщо відняти кошти, які зворотньо з районного бюджету були направлені на капітальні видатки наших сіл, всеодно залишиться сума понад 200 млн. грн., за які наші села могли б вирішити всі свої нагальні питання. І це невраховуючи інфраструктурної субвенції від Мінрегіону, яка орієнтовно мала б скласти також близько 200 млн. грн.

Таким чином, те, що у 2015 році не було створено цю громаду, пригальмувало розвиток наших населених пунктів щонайменше на 3-5 років. Але нічого не вдієш – тепер потрібно працювати та надолужувати втрачене.

Отже, Петрівська громада відбулася!

Хочемо ще раз висловити свою щиру вдячність людям, які не стояли осторонь та взяли активну участь у процесі створення Петрівської громади. Як тим, хто безпосередньо займався організаційними питаннями, так і тим хто брав участь у громадських обговореннях. Та маємо надію, що наша Громада в недалекому майбутньому досягне свого значного розвитку, в ній буде комфортно проживати, ми будемо пишатись нею, і вона стане взірцем та прикладом для наслідування.

 

03 вересня 2020