Офіційний сайт Петрівської сільської ради

Петрівська
сільська рада
Офіційний сайт
Петрівської сільської ради

Екологічна акція

Щороку, у третю суботу квітня, коли починає пробуджуватися природа після зимового сну, Україна відзначає День довкілля. Це свято покликане привернути увагу громадськості до навколишнього середовища, до збереження природи та до боротьби з екологічними проблемами.

Нам важливо не лише зберегти красу нашої природи та надбання попередніх поколінь у цьому напрямку, а й навчити нашу молодь бережно ставитися до навколишнього середовища та берегти природні ресурси.

Зважаючи на це, за ініціативи Новопетрівського сільського голови Старенького Р.М., серед новопетрівських шкіл був проведений конкурс до Дня довкілля,  який полягав у змаганнях по збору використаних елементів живлення (батарейок). Як відомо, батарейки наносять руйнівну шкоду природі. Як повідомляють екологи, в них містяться важкі метали, навіть у дуже обмеженій кількості становлять загрозу здоров'ю людей: цинк, марганець, кадмій, ртуть, нікель та інші. Викинута батарейка покривається корозією, через що шкідливі речовини можуть потрапити в ґрунтові води, а далі - в річки, озера, артезіанські води. Одна пальчикова батарейка може забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів землі. Далі шкідливі речовини можуть потрапити в організм людини або тварини, де будуть накопичуватися.

Приємно, що наша молодь дуже свідома. Як відзначила рахувальна комісія, яка складалася з представників Новопетрівської сільської ради та Новопетрівського сільського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, всі школи серйозно віднеслися до поставленого завдання і активно готувалися.

Напередодні Дня довкілля, а саме 19 квітня, рахувальна комісія відвідала кожну школу, щоб задокументувати результати збору та підбити підсумки конкурсу. Визначалася школа-переможець та класи-переможці по трьох школах. Школа-переможець за перше місце зможе придбати для своєї школи необхідні речі на 30 тис. грн, за друге місце школа отримає 20 тис. грн, а за третє – 10 тис. грн. Важливою умовою є те, що подарунок для своєї школи має обрати шкільне самоврядування, тобто учнівський парламент.

При цьому головним показником для визначення призерів була кількість батарейок на одного учня школи.

Тобто призери визначалися за формулою:

а=b/с, де а – кількість батарейок на одного учня, b –вага батарейок,  с – кількість учнів у школі (класі).

Отож, за підсумками конкурсу, школи розмістилися у такій послідовності:

1 місце – Новопетрівська ЗОШ №1 – 1,5 кг/уч. ( всього 663,4 кг батарейок);

2 місце – Новопетрівська ЗОШ №2 – 0,78 кг/уч. (184, 4 кг батарейок);

3 місце – Новопетрівська ЗОШ №3 – 0,5 кг/уч. (115, 16 кг батарейок).

Класи, що у своїх школах посіли 1-3 місця, відвідають екскурсії на вибір: у Музей народної архітектури та побуту (с. Пирогово),  у зоопарк «12 місяців» (с. Демидів) або у Музей води (м. Київ).

Переможці та призери-класи:

1 місце

ЗОШ №1 – 2-А клас – 8,02 кг/уч. (168,4 кг);

ЗОШ №2 – 4 клас – 1,86 кг/уч. (57,8 кг);

ЗОШ №3 – 3 клас – 2,6 кг/уч. (74,62 кг).

2 місце

ЗОШ №1 – 5-Б клас – 4,62 кг/уч. (97 кг);

ЗОШ №2 – 5 клас – 1,84 кг/уч.  (51,4 кг);

ЗОШ №3 – 1-А клас – 1,22 кг/уч. (25,72 кг).

                                                         3 місце

ЗОШ №1 – 3-А клас – 4,37 кг/уч. (113,5 кг);

ЗОШ №2 – 1 клас – 0,76 кг/уч. (26,6 кг);

ЗОШ №3 – 4 клас – 0,2 (3,48 кг).

ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ!!!

А ми закликаємо всіх не бути байдужими і долучатися до екологічних акцій. Не має значення, чи ти посадиш дерево, чи прибереш якусь ділянку лісу, чи будеш сортувати сміття – все це правильні методи, щоб вдихнути трохи життєвих сил у нашу матінку-землю, яка обов’язково віддячить нам за це чистою водою, повітрям та здоров’ям.

Всі батарейки, зібрані під час цієї акції, будуть здані на утилізацію у відповідну організацію.

23 квітня 2019