Офіційний сайт Петрівської сільської ради

Петрівська
сільська рада
Офіційний сайт
Петрівської сільської ради

Пост сільського голови

Прийшла календарна зима. Попереду в нас найскладніші в тилу щонайменше 4 холодних місяці. Один ми вже пережили. Та й не сильно морозним він виявився.
Звідусіль чуємо про те, що з дня на день буде масований обстріл ворогом нашої інфраструктури і повний блекаут, коли нам доведеться жити фактично без електропостачання, а відповідно це позначиться на зв’язку, теплопостачанні, водопостачанні тощо.
В останні півтора тижні ми певне таке підготовче випробування пережили.
І багато хтозрозумів, що не дуже до цього виявився готовим.
Всі ми з вами, отримуючи відповідну інформацію в останні місяці зі ЗМІ знали і добре розуміли, що ворог буде обстрілювати об’єкти критичної інфраструктури. Власне російські агресори цим останні три місяці тільки й займаються. Ми бачимо, що першочерговими цілями були і є енергооб’єкти.
Були попередження про складне зимування, заклики від багатьох по можливості або виїхати за кордон, де нас продовжують приймати і надавати місце для проживання, або переїхати в місця, де є альтернативне дров’яне опалення.
Багато хто так і зробив. По нашим підрахунках, до речі, в нашій громаді відсутньо близько тисячі чоловік, які переважно виїхали за кордон.
Ті, хто лишилися, мали б по можливості підготуватись як фізично, так і морально.
Хто лишається - той має бути налаштованим терпіти всі тяжби та незручності проживання в країні, де війна з ворогом, який готовий наносити удари по мирному населенню та необхідних для життя об’єктах, що далеко від лінії фронту.
Ті, хто лишилися і відповідно не підготувалися належним чином до обігріву своєї оселі під час відсутності/перебоїв з електропостачанням має ще можливість виїхати за кордон.
Якщо це рішення не прийнятне - є другий варіант: отримати певну допомогу на місці. Найбільші проблеми очікуються в першу чергу в жителів з багатоквартирних будинків, адже там альтернативи з твердопаливним котлом немає.
Ми готові приймати таких громадян та надавати відповідне тепле місце. У Новопетрівському будинку культури в так званому Пункті незламності. У глядацькій залі ми готові розмістити таких жителів нашої громади. Для цього попередньо прийдіть туди і заявіть, що потребуєте переїзду. З собою з дому перевезете необхідне - матрас, подушку, ковдру тощо.
Будівля БК утеплена, котел твердопаливний, дров ми закупили сюди на всю зиму, у залі підлога з підігрівом від опалення. Місце для споживання їжі зробимо в обрядовій залі. Є туалети з умивальником, але на жаль, відсутній душ (але щось придумаємо). Так зможемо відносно комфортно розмістити понад півсотню людей. Буде більше бажаючих - в хід підуть інші наші комунальні приміщення: такі як школи та дитячі садочки.
Ми протягом цього року підготувались до зими - всі наші заклади мають твердопаливні котли та необхідні для їх роботи генератори, закупили для них дрова. Нам залишилось поставити в Лютізький ліцей резервну твердопаливну модульну котельню - цей процес триває і протягом трьох тижнів ми це виконаємо.
У Старопетрівський садочок також потрібно поставити резервного дров’яного котла, який в нас вже є в наявності.
Забезпеченість генераторами в закладах громади на сьогодні 90%, а разом з цим потрібно придбати ще і на резерв. Є певна проблема з їх придбанням через казначейство та і ціни на них постійно зростають.
Також ми закупили необхідні для забезпечення роботи системи водопостачання та каналізування електростанції (потужні генератори). На цьому тижні нам привезуть та встановлять 4 з 10 станцій, інші матимемо протягом двох наступних тижнів.
Закупили 11 т дизпалива.
Але на довго цього пального не вистачить. Для повноцінної роботи потрібно 1,5 тони на добу. Тому використовувати будемо станції у разі тривалої в кілька діб відсутності електроенергії. Пальним продовжимо в подальшому запасатися.
Нагадую всім про те, що ми повинні мати вдома запас води мінімум на три доби.
У разі повного і тривалого так званого, блекауту будемо подавати воду в кожному з трьох сіл з однієї-двох точок (скоріш за все місця розміщення свердловини). Хто проживає в зоні цієї свердловини - той зможе отримувати воду з мережі, інші зможуть набрати її в ємності, як з цієї точки, так і в жителів, у яких вода буде в мережі - давайте будемо ділитись та допомагати один одному.
Так в Нових Петрівцях свердловини розміщені в 7 місцях, в Старих Петрівцях - в 4, в Лютіжі - в 3. З Гутою-Межигірською таких проблем не має, там відсутнє централізоване водопостачання, а є в кожного або криниця, або свердловина.
Ми з вами комунікували під час виходу з ладу наших електропідстанцій.
У подальшому прошу повідомляти, де немає світла з вказанням, окрім вулиці, ще й номеру трансформаторної підстанції (ТП), це значно пришвидшить роботи по ремонту. Наприклад, зокрема в Нових Петрівцях абоненти вулиці Соборна отримують електроенергію на різних відрізках вулиці з трьох різних ТП. Тому маємо з вами знати номер ТП, від якого живиться ваш будинок. І взагалі ця зима нас з вами змусить вивчити не тільки номер вашого ТП, а й що таке трансформатор, запобіжник, висока та низька лінія, комірка і т, д. Знаємо ж вже, що таке Джевелін, Хаймарс, Байрактар чи Стінгер - знатимемо тепер більше і в сфері енергетики.
До речі, в декого склалось уявлення, що сільська рада має якийсь вплив на ДТЕК, то ви помиляєтесь. Це не комунальна і не державна, а приватна компанія. Як сільська рада, так і інші наші заклади та об’єкти, ми є звичайними абонентами і нас часто відключають, і опломбовують у разі невчасної сплати за електрику (буває таке через певні бюрократичні перепони). Тільки в минулому році в нас з ДТЕКом було дві судові справи. І додзвонитись до них нам так само складно, як і вам, бо номер для нас один той самий, що і для звичайного пересічного споживача. Звичайно за роки роботи в нас є з деякими працівниками контакти по суті завдячуючи цьому ми з ними і комунікуємо. На керівництво виходимо у разі розгляду глобальних стратегічних питань, і вичайно, вони дещо прислухаються до місцевої влади, але вимагати щось від них і ставити якісь завдання ми не маємо можливості.
Але разом з цим, зважаючи на таку критичну сьогоднішню в країні ситуацію з енергетикою, в нас через Київську обласну військову адміністрацію (КОВА) з енергетиками є відповідний зв’язок. Адже це питання в органів державної влади поставлено на відповідний серйозний контроль. Ми маємо можливість повідомити про тривалу відсутність в тому чи іншому місці електропостачання чи вихід з ладу якогось ТП, КОВА доводить цю інформацію енергетикам і бере на контроль стан виконання ремонтно-відновлювальних робіт, по ходу інформуючи нас.
Але зрозумійте, що пошкоджень енергетики зараз мають доволі багато і тому не встигають все робити так швидко, як би нам хотілось, і як передбачено в мирний час. Тому і виходить так, що чекаємо 5-7 діб. А з кожним ворожим таким обстрілом роботи енергетикам додається все більше. І вже, як би так можна, потрібно було б проводити мобілізацію не тільки до військкомату, а й до енергопостачальних компаній. Рук там просто не вистачає, і люди змушені працювати з великим навантаженням. За що їм велика дяка!
Разом з тим, окрім того, що ви повідомляєте нас, повідомляйте про вихід з ладу ТП чи тривалу відсутність електроенергії й деспетчера ДТЕКа (тел. 0459652717). Також заявку ДТЕК можна подати на сайті https://www.dtek-krem.com.ua/ua/shutdowns. Будемо з вами діяти з двох сторін.
Насамкінець вітаю всіх з першим днем зими, ми разом все здолаємо і обов’язково переможемо.

01 грудня 2022